Светското првенство во пливање во Будимпешта ни донесе стресна ситауција. Американската натпреварувачка по синхронизирано пливање Анита Алварес припадна во базенот, и се најде на неговото дно. Тоа се случи на крајот на нејзината изведба во индивидуалната програма, кога Алварес едноставно тонеше кон дното на базенот. Првата реакција беше на нејзината тренерка Андреа Фуентес, која беше 

Продолжете со читање

Транссексуалните пливачи нема да можат да се натпреваруваат слободно со жените. Така реши Меѓународната пливачка федерација (FINA). На последното заседание 71% од 152 членови на светската централа изјавиле дека не се согласни во дисциплините кај дамите учество да земат атлети, родени како мажи. Сепак за нив има “вратничка”. Ако докажат дека го завршиле преходот од 

Продолжете со читање

Томас Чекон освои златен медал на Светското првенство во пливање во Будимпешта на 100 метра грбно, и постави нов светски рекорд, пренесе Топспорт. Италијанецот финишираше прв со време 51.60 секунди, рушејќи го најдоброто постигнување во светот на таа дистанца со 0.15 секунди, кој беше сопственост на Американецот Рајан Марфи и беше поставен на Олимписките игри 

Продолжете со читање

Спортувањето, физичката активност и редовните тренинзи се начин да го подобрите целосното здравје, да ослабите, да ја затегнете мускулатурата, да го намалите ризикот од срцевосадови заболувања и дијабет. Често е многу тешко да тренирате сами, особено ако имате семејство и обврски кон блиските кои ви го ограничуваат слободното време. Добрата вест е, што можете да најдете многу 

Продолжете со читање

Кога гледањето на дното на базенот ти станува здодевно, кога сакаш да пливаш на отворено ама сакаш и лицето да ти “види” сонце, грбната техника или пливањето на грб е одлична опција со многу позитивни придобивки. Грбната техника е една од четирите пливачки техники и единствена во која погледот не е кон дното. Грбната техника 

Продолжете со читање