Американски лекари ја откриле врскка меѓу употребата на два витамина и зголемениит ризик на рак на белиот дроб, пишува Daily Express. Станува збор за В6 и В12. Витамините од групатА В помагаат при замор, замаглен вид, депресија или нарушувања на нервниот систем. Како што заклучуваат истражувачите, тие се способни да предизвикаат рак, и се особено 

Продолжете со читање

Возрасните луѓе, кои имаат срцеви заболувања, не треба да пијат секојден ниска доза аспирин за превенција од инфаркт или инсулт, соопштија Асошиејтед прес и Ројтерс, повикувајки се на проектопрепораките на американска работна група за превенција од заболувањата. Ризиците од крвоизлевање кај лицата на и над 60 години, кои не преживеале инфаркт или инсулт, се многу 

Продолжете со читање

Луѓето треба да се откажат од конзумацијата на леб, приготвен од првокласно брашно, смета диетологот Марина Макиша. Тој потенцијално ги зголемува нивоата на шеќер во крвта, што може да доведе до дијабет и здебелување, соопштува Nation News. „Полнозрнестиот леб е многу поздрав, содржи повеќе диетали фибри. Тој вид на леб е многу покорисен. Важно е 

Продолжете со читање

Бронхиолит, ринофарингит – познатата хрема, ангина, гастроентерит веќе закачија многумина. Накоро се очекува и сезонскиот грип! Пазете се Зимските вируси веќе се тука. Бронхиолит, ринофарингит – познатата ни хрема, ангина, гастроентерит веќе се присутни кај многумина. Наскоро се очекува и сезонскиот грип. Минатата година заради строгите противоепидемскни мерки заради Ковид 19 – стриктно носење на 

Продолжете со читање

Скрининг тестовите на учениците наместо неделава, се одлага за идната недела. Неделава само ќе се барало согласност од родителите за спроведување тестирање на учениците за коронавирус. –Моделот за скринингот е готов. Задоцнивме една недела. Требаше да започне оваа недела, но подолго траеше анализата во училиштата. Со оглед дека сега е спремна методологијата, од утре ќе бараме 

Продолжете со читање