Во продолжение ќе ви дадеме 11 совети и предлози како да го зачувате и подобрите вашиот имунитет со индивидуални тренинзи додека сте во карантин. Советите ги дава индивидуалниот фудбалски тренер Кире Николовски – Струја.

1. Дома- Карантин…Искористете ја оваа ситуација да створите навики да вежвате ( совет по можност наутро, грбни, стомачни во соодност 60%-40%. Тие што веќе вежбаат – ВРАТИЛО по можност монтажно во домот.

2. Фамилијата, родителите и децата се дома и сте заедно. Вашето знаење пренесете го на најблиските и уживајте со нив.

3. РАБОТЕТЕ НА СЕБЕ сега имате време повеќе, вежбајте го вашиот ум и вашето тело, не форсирајте.

4. Секој Човек е УНИКАТЕН во Светот, не се споредувајте со никој друг, НЕ КОПИРАЈТЕ НИКОЈ. Не вежбајте од она што ќе најдете на интернет и социјлните мрежи, важно е да вежбате за себе.

5. Поставете си реални цели и вежбајте и подготвувајте се претходно за се, но имајте секогаш на ум дека е важно да го чувствувате вашето тело и душа и дека со вежбањето не им штетите, а планот можете да го смените кога вие ќе сакате, тоа зависи од вас самите.

6. ПРИРОДА. Кога можете барем 2 сача поминете во природа. Тренирајте во природа, трчајте, вежбајте и бидете што поблиски до природата.

7. Фудбалерите ( Аматери,Полуаматери, Профи) во оваа ситација со вирусот, барем повеќето добиваат програми од клубовите, тренерите за индивидуални тренинзи. Мој совет е ако имаат можнос да поканат асистент, кој ќе ги мотивира, да им ја мери реализацијата. Индивидуално да работат на СТАРТНАТА БРЗИНА на 10-15 метри.

8. Килограмите се најголем Проблем кај спортистите, конкретно фудбалерите. Меретесе на вага секоја недела, гответе сами и експериментирајте во кујната, сега имате повеќе време.

9. Вежбајте постојано и одржувајте ја формата, но запомнете, класата е вечна а формата е променлива.

10. Баланс на работа и одмор и добар сон. 6-8 часа сон се доволни плус 1-2 часа преку ден.

11. Мојата индвидивидуална фудбалска филозовија е Обрзование (ИНФОРМАЦИИ), Исхрана, Тренинзи – Натпревари, ОДМОР, БАЛАНС мегу овие 4 работи. Ова е најкраткиот пат до успехот, кој е тестиран во Македонија, на Балканот и во Европа-Холдија, Швајцарија, Австрија.

За крај Пандемијата ќе помине останете позитивни – Кире Николовски Струја.