Целите на фудбалската игра во одбрана се:

 • по изгубена топка брзо да се спречи противничка шанса за гол
 • да се оневозможи играта на противникот (да се опструира)
 • да се врати топката што е можно побрзо во свој посед
 • да се спречи долго и длабинско додавање, контра и полуконтра на противникот
 • да се одржи одбрамбениот притисок спрема топката (индивидуално, групно, колективноrupno)
 • да се намали просторот во сите линии, за да се намали просторот на противникот за делување
 • стрикно да се покрива играчот во близина на топката, а зонски на одалеченост од топката
 • да се натера противникот да игра во ширина и наназад, да го натераме на грешка и д ја успориме неговата игра
 • да се направи вишок играч во одбрана со дуплирање, зонско делување на одредени линии или екипата во целина
 • повлекување кога не е восоставена оргнизација на игра во одбрана
 • да се спречи противникот да асистира на напаѓачите, со блокирање на просторот за проток на топката
 • да се блокираат или да се отежнуваат ударите кон гол
 • Цели на играчите во фаза на напад се:
 • одземање топк од противникот, по можност на неговата половина или на средината на теренот
 • брзо креирање на шанса за гол
 • постигнување на гол
 • брзо одигрување на долга топка
 • плански да се држи топката во посед
 • брзо отворање на играчите во освојување на простор во должина и ширина
 • при отворање да се излезе од видното поле на противникот
 • плански да се направи слободен простор заа соиграчот, кој доаѓа од втор план
 • да се мисли секогаш на одигрување во должина, а да се одигра само кога тоа е можно
 • да се направи вишок играч во напад
 • да се одложи нападот ако забележиме дека имаме помалку играчи во завршница
 • нападот да се насочува по крила, користејќи 5-6 додавања
 • пред да се шутне на гол, да се види распоредот на играчи, посебно голманот, да се креираат што повеќе шанси за гол, и да се постигнат што повеќе голови.