Играчите кои учествуваат во организиран фудбал се или аматери или
професионалци.

Професионалец е играч кој има писмен договор со клубот и да се плаќа повеќе за неговата фудбалска активност од трошоците што настануваат ефективно.

Сите други играчи се сметаат дека се аматери.Пререгистрација на аматерски статус

Пререгистрација на аматерски статус

Играч регистрирани како професионалец не може да се пререгистрира како аматер до најмалку 30 дена од денот на неговиот последен натпревар како професионалец.

Без надомест е пререгистрацијата на аматерски статус. Ако еден играч повторно се регистрира како професионалец во рок од 30 месеци, неговиот нов клуб ќе му плати надомест за обука во согласност со законските регулативи.